Kuinka treenata ja valmistautua kilpailukesään koronan keskellä?

Teksti: Joona Lehtonen

Elämme tällä hetkellä hyvin poikkeuksellisisia aikoja, ja voi melkeinpä väittää, että koronavirus vaikuttaa meidän jokaisen elämään jollakin tavalla.  Työmenot, harrastukset, erilaiset tapahtumat sekä lomamatkat on peruttu. Miten tällä hetkellä pystyisi huolehtimaan omasta ja muiden terveydestä, mutta myös hoitamaan välttämättömät velvoitteet sekä treenamaan?

Tyhjentynyt kalenteri

Kun koronavirustapauksia alkoi Suomessa tulla vähitellen esiin ja julkisia liikuntapaikkoja, kuten uimahalleja ja kuntosaleja, alettiin laittaa kiinni, oli selvää että treenaminen sekä itsellä, mutta myös muilla tulisi muuttumaan. Nyt olisi aika kehittää uusia tapoja harjoitella ja treenata muuttuvissa olosuhteissa. 

Itselle tämä on asettanut paljon haasteita, sillä kuulun Suomen maajoukkueeseen ja edustan Aqua Plus Triathlonia, jossa meillä on päivittäin yhteistreenejä. Poikkeustilanteen myötä yhteistreenimme peruuntuivat ja uintitreenit katosivat harjoitusohjelmistamme uimahallien sulkeutuessa. Lisäksi peruuntui myös seuran yhteinen harjoitusleiri Lanzarotella. Totta kai täytyy myöntää, että tilanne harmittaa ja asettaa haasteita, mutta toisaalta se antaa myös uusia mahdollisuuksia.

Itse pyrin ajattelemaan, että tilanne on meille kaikille sama ja se asettaa meidät uusien haasteiden eteen. Vaikka psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi voivatkin olla koetuksella, on oma, sekä läheisten terveys ja hyvinvointi itselleni niitä tärkeimpiä asioita. Positiivinen mieli auttaa jaksamaan. Tärkeää on tiedostaa, että emme ole tilanteessa yksin ja yhdessä selviämme, vaikka epätietoisuus ei olekaan koskaan mukava olotila.  

Muuttuneet treenisuunnitelmat

Pohtiessani, miten oma harjoittelu ja treenaminen on muuttunut, niin vastaus on että valtavasti.  Luonnollisesti uimahallien sulkeutuessa ja kuntosalien mennessä kiinni, on täytynyt kehitellä täysin uudenlaisia metodeja treenamisen suhteen. Onneksi minulla on ammattivalmentaja, joka tekee omat harjoitusohjelmani.

” Nyt on hyvää aikaa keskittyä myös entistä enemmän lihashuoltoon, liikkuvuuteen sekä venyttelyyn, jotka tukevat kaikkia triathlonin osa-alueita.”

Tällä hetkellä uinnin korvikkeena toimii coretreeni sekä erilaiset, uintilihaksia ja liikkuvuutta vahvistavat liikkeet, joita teen muun muassa kuminauhoilla tai jumppapallolla.  Tietysti uintituntuma tulee jonkin verran katoamaan, mutta tiedän sen myös sieltä nopeasti palautuvan, kun veteen pääsee takaisin. Nyt on hyvää aikaa keskittyä myös entistä enemmän lihashuoltoon, liikkuvuuteen sekä venyttelyyn, jotka tukevat kaikkia triathlonin osa-alueita. 

Positiivista on, että ulos pääsee juoksemaan ja pyöräilemään totuttuun tapaan. Näin kevään edetessä olosuhteet paranevat huomattavasti esimerkiksi maantiepyöräilyn suhteen. Tämä on tietysti iso ja merkittävä asia uinnin puuttuessa treeniohjelmasta. Pitkät, peruskestävyyttä edistävät pyörälenkit sekä juoksutreenit ovat avainasemassa myös omassa treeniohjelmassani.

Treeniohjelman suhteen tapahtuu tietysti paljon painotusmuutoksia pyöräilyn ja juoksun lisääntyessä, mutta onneksi tässä lajissa on mahdollista tarvittaessa vähentää jotakin lajia ja toisaalta lisätä tarvittaessa jotakin muuta.  

Miten käy kisojen?

Kilpailut ovatkin kesän osalta sitten iso kysymysmerkki varmasti meidän kaikkien osalta. Omalla kohdallani tarkoitus oli avata kilpailukausi toukokuun alussa Tikkakosken SM-duathlonissa, mutta luonnollisesti tämä jää pois. Mahdollisesti myös muut suunnitelmissa olleet alkukauden/kesän kilpailut joudutaan perumaan.  

Itselläni oli suunnitelmissa myös kiertää tulevan kesän aikana kansainvälisiä arvokilpailuja Euroopassa. Myös näiden kilpailujen kohtalo on hyvin epävarma ja uskon, että niitäkin tullaan perumaan/siirtämään kevään aikana.

”Nyt jos koskaan pitkäjänteisyys niin harjoittelussa kuin kilpailuidenkin suhteen korostuu merkittävästi. ”

Ihannetilanne tietysti olisi, mikäli jo heinäkuussa päästäisiin kilpailemaan, muun muassa Espoossa Oittaalla, joka on omalta osaltani yksi kauden tärkeimmistä päätavoitteista. Lisäksi olisi mahtavaa, mikäli elokuussa pystyttäisiin kilpailemaan edes jossain. Toki on pitänyt myös varautua siihen, että koko kesän kilpailukautta ei välttämättä tule ollenkaan, jolloin tavoitteet asetetaan sitten uudelleen kesälle 2021. 

Tietysti toivoisi, ettei koko kesä menisi sivu suun, mutta yleisen tilanteen ollessa epävarma ja jännittynyt, on siihen pitänyt osaltaan varautua. Mikäli kävisi niin, että kilpailukesää ei tulisi laisinkaan, olen itse jo pohtinut tavoitteiden uudelleen asettamista seuraavaan vuoteen. Nyt jos koskaan pitkäjänteisyys niin harjoittelussa kuin kilpailuidenkin suhteen korostuu merkittävästi.  

Vaikka kilpailut ja treenaminen on niitä itselle tärkeimpiä juttuja, ja iso osa identiteettiäni, olen myös oppinut yhä enemmän arvostamaan pitkäjänteisyyttä, terveyttä ja psyykkistä hyvinvointia tämän kaiken myllerryksen keskellä. 

Tilanteen myötä olen oppinut pohtimaan elämän arvoja täysin uudesta näkökulmasta. Lisäksi olen oppinut arvostamaan pieniä arkipäiväisiä asioita, jotka tuovat hyvää mieltä itselle.

Tämän pohjalta toivotan kaikille mukavaa ja aurinkoista kevättä. Pitäkää toisista sekä itsestänne huolta, älkääkä murehtiko liikaa, sillä asioilla on tapana järjestyä!

Voit seurata Joonan treenikuulumisia Facebookissa sekä Instagramissa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.