Uusi blogisarja: Kohti Oittaa Triathlonia 2020

Teksti: Marita Karhunen

Joskus tavoitteet on hyvä sanoa ääneen, jotta niiden saavuttamiseksi alkaa oikeasti tekemään töitä. Minun kohdallani sekään ei aina riitä, vaan minun täytyy myös huutaa tavoitteistani sosiaalisessa mediassa sekä aloittaa projektistani blogisarja. Täten julistan, että ensi kesänä osallistun elämäni ensimmäiselle triathlonin perusmatkalle. Kisaksi valikoitui heinäkuussa järjestettävä Oittaa Triathlon loistavan sijaintinsa takia.

Blogisarja tulee avaamaan taviksen matkaa kohti ensimmäistä triathlonia. Sarjassa kerron miten treenaan tulevaan koitokseen ja mitä triathlonharjoittelu vaatii. Lisäksi luvassa on paljon uinti – ja tekniikkavinkkejä sekä yleisiä fiiliksiä ja kehittymisen vaiheita.

Kuka olen? Kilpatanssijasta ultravaeltajaksi

Minun polkuni kestävyyslajien pariin ei ole sieltä perinteisimmästä päästä. Taustani on vahvasti kilpatanssissa; olen tanssinut 15 vuotta ammattimaisesti ja kilpaillut SM- ja EM-tasolla. Aikoinaan farmaseutin opinnot toivat ensin Oulusta Helsinkiin ja sittemmin olen viettänyt useita vuosia ympäri maailmaa.

Kiinassa asuessa elämäni muuttui pysyvästi. Minun piti päästä Shanghain ihmispaljoutta pakoon ja päädyin yksin Himalajan vuoristoon. Sen jälkeen minuun iski kirjaimellisesti vuorihulluus ja usean vuoden ajan vaelsin ja vuorikiipeilin maailmalla aina tilaisuuden tullen.

Pikkuhiljaa harrastuksen luonne muuttui, ja vaelluksesta tuli keino kokeilla omia rajoja. Milloin Karhunkierros piti vaeltaa yhdessä päivässä, ja milloin kokeilla omaksi huviksi Hetta-Pallas reitti juosten. Lopulta opin jättämään teltan ja makuupussin kotiin ja mukaan lähtikin rinkan sijaan pelkkä juoksureppu.


Lähtötilanne: Bambi liukkailla jäillä

Ennen kesää 2019 olin juossut yhden puolimaratonin ja maksimissaan 10 lenkkiä vuodessa. Kilpatanssi on jättänyt hyvän ryhdin ja liikkuvuuden lisäksi myös oman leimansa juoksutyyliini: tavaramerkkejäni olivat hipsuttelujuoksu sekä ylimääräinen nilkkojen ojentelu. Juoksutekniikka oli kaikkea muuta kuin taloudellista.

Uinnista olen aina tykännyt ja opettelinkin tekniikan Venäjällä asuessa Youtube-pätkistä (ei muuten huono tapa, jos perusasiat ovat suhteellisen kunnossa). Pyöräilytaustaa ei ole satunnaisia spinningtunteja lukuunottamatta.

Vuoret ja vaellukset ovat luoneet hyvän pohjan oman pään kanssa olemiseen ja henkiseen vahvuuteen. Nyt noin 100 lenkin jälkeen myös juoksutekniikka on muuttunut pikkuhiljaa ergonomisemmaksi.


Ideasta toteukseen – PT ja suuremmat suunnitelmat

Heinäkuussa vaelsin 63 km Herajärvenkierroksen yhteen soittoon ihan vain siksi, että sain synninpäästön juhlia seuraavat kolme päivää Ilosaarirockissa. Siinä kun on vaelluksen lomassa aikaa pohtia aika montaakin elämän asiaa ajattelin, että saattaisi tästä kropasta olla johonkin muuhunkin kuin satunnaisiin itsensä kurittamisiin.

Aloitin yhteistyön K3 Fitness Juhanin kanssa, jonka elämänarvot ja valmennusmetodit on sellaisia, joihin luotan. Siitä alkoi hidas ja vähän tuskainenkin peruskestävyyden rakentaminen. Palautetta tuli, jos Juhanille suoraan menevät sykealueet eivät pysyneet annetuissa rajoissa.

Juoksuinnostuksen myötä päätin ilmoittautua mukaan ensi kesän NUTS Karhunkierrokselle (83km). Syksyn ajan pääsin myös osallistumaan Hanna-Maria Seppälä x Arenan uimakouluun. Viiden henkilön tiiviskurssi oli juuri sitä mitä kaipasin; säännöllistä tekniikkaharjoittelua sekä paljon henkilökohtaista valmennusta. Jostain syystä Hanski sai minun itseluottamukseni niin korkealle, että tässä sitä nyt ollaan kirjoittamassa matkasta kohti ensimmäistä triathlonia.

Mitä seuraavaksi?

Tämä vuosi aloitetaan muuttamalla treeniä pikkuhiljaa kovemmaksi. . Ensin tähdätään huippukuntoon toukokuun Karhunkierrokselle, sitten Oittaa Triathlonin perusmatkalle heinäkuussa. Aikatavoitteita minulla ei ensikertalaisena ole, haluan haastaa itseni ja saada uusia elämyksiä liikunnan parissa.

Blogisarjan myötä pääsette kurkistamaan treeneihin, uintitekniikkaan, triathlonin varustepuoleen sekä tietenkin valmistautumaan kanssani ensimmäiseen triathlonkisaani.

Tervetuloa mukaan!

Blogisarja on tehty yhteistyössä Oittaa Triathlonin sekä Arenan kanssa. Voit seurata Maritan treenikuulumisia myös Instagramin puolella @maritakarhunen

One thought on “Uusi blogisarja: Kohti Oittaa Triathlonia 2020

  1. Pingback: Kohti Oittaa Triathlonia – Miten treenaan tällä hetkellä? – Triathlon Factory

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.