Maailman ensimmäinen Siberman-nainen

Kesällä 2018 Nuppu Hepo-oja törmäsi Instagrammissa kuvaan Siberman– nimisestä ultra triathlon kisasta. Siperiassa käytävässä kisassa taitetaan kolmen päivän aikana huikea matka; 10 km uiden, 421 km pyöräillen sekä 84 km juosten. Maastot vaihtelevat taigasta ruohikkoaroon ja vuoristosta pinjapuumetsään. Nuppu innostui välittömästi ja löysikin itsensä kisan starttiviivalta elokuussa 2019. 

Unohtumaton kisakokemus

29-vuotiaana tavoitteellisen liikunnan aloittanut Nuppu hurahti nopeasti kestävyyslajeihin. “Olin silloin ajatellut juoksevana ensimmäisen maratonin 40 vuotiaana. Niitä tulikin parikymmentä aika nopeasti.” Maratonputki päättyi kuitenkin jalan rasitusvammaan ja Nuppu löysi triathlonin pariin monipuolisemman rasituksen toivossa. Nyt lajin parissa onkin vierähtänyt jo useampia vuosia. 

Harrastus on vienyt Nupun odottamattomiin tilanteisiin ja paikkoihin. Kolmipäiväisen ultrakisan aikana ehtii tapahtua vaikka mitä. Lisäjännitystä äärimmäisen vaativaan Siberman-kisaan toivat kielimuuri, ampiaisen pistot, kaameat sääolosuhteet sekä rengasrikko. Nupun mukana Venäjällä oli hyvä huoltotiimi, joka huolehti kisan aikaisesta ravinnosta ja huollosta. “Kisa on tiimikisa. Pyörämatkat ajetaan keskellä Siperian aroja, jossa ei ole mitään. Huoltoauto seuraa kisaajaa myös turvallisuuden vuoksi. Teiden kunto ja muiden autoilijoiden ajotyyli voi olla mitä sattuu. Tiet tuntuvat loputtomilta, kuten myös nousut, kun niitä sattuu kohdalle.” Myös Nupun vanhemmat olivat mukana huoltotiimissä. “Isäni toimi yleishuoltomiehenä sekä otti valokuvia ja videota. Äitini auttoi eväshuollon kanssa erinomaisesti. Erittäin väsyneenä on ihanaa saada puhua suomea.” 

Kilpailussa jokaisen päivän suoritus täytyy tehdä alle 12 tunnin, jotta suoritus hyväksytään. Nuppu selviytyi maaliin ajassa 30h 32 min 21s. Sen lisäksi, että Nuppu oli ensimmäinen kisan suorittanut suomalainen, oli hän maailman ensimmäinen nainen, joka suoriutui maaliin hyväksytyssä ajassa. “En ole ennen ollut palkintokorokkeella shampanjasuihkussa, joten enemmänkin uusia kokemuksia tuli mukaan matkalta”, Nuppu naurahtaa. 

Huikea kausi jatkui lokakuussa Sochissa järjestetyssä Ironstar-kisassa, jossa hän oli ikäsarjansa toinen, sekä ensimmäinen kisaan osallistunut suomalainen nainen. 

Liikunnasta energiaa arkeen

Huikeista saavutuksista huolimatta Nupun treenifilosofia perustuu liikunnan iloon, liikkeestä nauttimiseen ja oman näköisiin tavoitteisiin tähtäämiseen:

“Arkiaamusta saa paljon enemmän irti ja energia tasot korkeammalle, kun päivän voi aloittaa ulkona liikkumalla. Joka päivä tuntuu edes pieneltä seikkailulta, kun saa vaikka työmatkalla ajaa polkua pitkin.” 

Vaikka Nuppu on harrastanut liikuntaa aktiivisesti ja kilpaillut jo kymmenen vuotta, treenaaminen muuttui suunnitelmallisemmaksi vasta pari vuotta sitten ensimmäisen treeniohjelman myötä. Nykyään hän treenaa etävalmentajansa Tero Hyppölän johdolla. 

Pyöreitä vuosia ja kisahaaveita

Vuonna 2020 Nuppu täyttää pyöreitä vuosia. Juhlasuunnitelmat eivät ole sieltä perinteisimmästä päästä, nainen nimittäin aikoo juhlistaa 40-vuotispäiväänsä ylittämällä jälleen ultra triathlonin maaliviivan, tällä kertaa triplamatkalla. 

Supernaista motivoivat itsensä kehittäminen ja omien rajojen haastaminen. Tavoitteita ja kisoja löytyy haavelistalta vuosiksi eteenpäin. Aika näyttää minne intohimo ja kova työ tämän naisen vievät. 

Nupun treenikuulumisia voit seurata Instagrammissa @nuppuo

Nupun esimerkkitreeniviikko talven voimakaudella:

Maanantai
5:20 pyörällä toimistolle 15 km
Kuntosali
15:00 kotiin toimistolta pyörällä 15 km
16:00 koira kävelylle 

Tiistai 
4:55 juosten töihin 15 km
Bussilla kotiin
Iltapäivä: Koira ulos 
Ilta: uinti uimahallilla

Keskiviikko
Etäpäivä
Koira ulos aamulla ja iltapäivällä
Ilta: kuntosali ja uinti uimahallilla

Torstai
Etäpäivä
Koira ulos aamulla ja iltapäivällä
Ilta: 1h spinning + vatsalihaksia kotona

Perjantai
5:50 pyörällä toimistolle 15 km
15:00 kotiin toimistolta pyörällä 15 km
16:00 koira kävelylle
 
Lauantai
Kuntosali ja uinti hallilla

Sunnuntai
Juoksu ulkona ja trainerilla pyöräily parvekkeella 

PS. Valitse portaat hissin sijaan!

Kuvat: © Siberman

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.