Maajoukkueasussa maailmalle? – Age Group Team Finland kokoaa yhteen ikäsarjoissa kilpailevat tavoitteelliset triathlonistit

Suomen Triathlonliitto perusti vuoden alussa ikäsarjamaajoukkueen. Toiminnan tavoitteena on kehittää suomalaisia aikuisurheilijoita edustamaan Suomea kansainvälisissä Masters-mestaruuskilpailuissa.

Triathlon on kasvattanut suosiotaan viime vuosina niin Suomessa kuin muualla maailmassa, ja suuri osa triathlonin harrastajista on ikäsarjoissa kilpailevia aikuisia.

”Suomen Triathlonliitto haluaa panostaa myös aikuisurheilijoihin, sillä he muodostavat enemmistön liiton seurojen jäsenistöstä”, kertoo toiminnanjohtaja Kaisa Tamminen Triathlonliiton tiedotteessa.

Joukkueen vastuullisina vetäjinä toimivat Panu Lieto ja Jussi Lotvonen. Valmentajien tehtävänä on kehittää toimintaa yhdessä Triathlonliiton kanssa, tiedottaa toiminnasta sekä tukea mukaan lähteviä urheilijoita.

”On kunniatehtävä olla mukana kehittämässä triathlonin ikäsarjatoimintaa Suomessa”, Lotvonen toteaa innoissaan uudesta pestistä.

Toiminnan tavoitteena on kehittää suomalaisia aikuisurheilijoita edustamaan Suomea kansainvälisissä Masters-mestaruuskilpailuissa.

Age Group Team Finland toimii omarahoitteisena amatöörimaajoukkueena. Mukaan valitut triathlonistit edustavat Suomea kansainvälisissä Kansainvälisen Triathlonliiton (ITU) ja Euroopan Triathlonliiton (ETU) Masters-mestaruuskilpailuissa.

”Olemme Jussin kanssa mukana kauden tärkeimmissä kansainvälisissä kisassa valmentajina, joukkueenjohtajina ja huoltajina”, Lieto kuvaa valmentajien roolia.

Tärkeimmät kisat päätetään aina yhdessä urheilijoiden ja Triathlonliiton kanssa, mutta käytännössä valitaan ne, joihin lähtee eniten urheilijoita. Yhteisten kisareissujen lisäksi järjestetään leiritoimintaa. Maajoukkueen ensimmäinen leiri on vuoden 2019 alussa Vierumäellä.

Tavoitteena kehittää Suomeen menestyvä amatöörimaajoukkue

Liedon ja Lotvosen tavoitteena on saada AGT-toiminta ja sen tarjoamat mahdollisuudet paremmin triathlonin harrastajien tietoisuuteen.

”Tavoitteemme on, että ikäryhmäurheilijat kokisivat maajoukkuetoiminnan kiinnostavana vaihtoehtona, kun he asettavat itselleen tavoitteita. Toivon, että mestaruuskisoihin halutaan lähteä, ja että ITU:n ja ETU:n kisat nähdään yhtä houkuttelevana vaihtoehtona kuin esimerkiksi Ironman-brändin kisat”, Lotvonen maalaa.

Käytännössä maajoukkueeseen voi hakea mukaan täyttämällä jäsenhakemuksen Triathlonliiton verkkosivuilla. Suomen edustaminen kilpailuissa edellyttää muun muassa Suomen kansalaisuutta, Suomen Triathlonliiton alaisen seuran jäsenyyttä ja kansainvälistä kilpailulisenssiä. Hakemuslomakkeessa kysytään myös kilpailumenestyksestä ja tavoitteista, mutta sitä ei kuitenkaan tarvitse säikähtää.

Liedon ja Lotvosen tavoitteena on saada AGT-toiminta ja sen tarjoamat mahdollisuudet paremmin triathlonin harrastajien tietoisuuteen.

”Tällä hetkellä jokainen triatleetti, joka on halukas edustamaan Suomea kansainvälisissä kisoissa on oikea ihminen hakemaan mukaan AGT Finlandin toimintaan”, Lieto rohkaisee.

Valmentajien toiveena on saada koottua tuleviin ETU:n ja ITU:n kisohin enemmän suomalaisia urheilijoita, kuin koskaan aikaisemmin. Pitkällä tähtäimellä toiminta pyritään kehittämään niin korkealle tasolle, että kisaedustajien valinnassa saadaan käyttää valintakriteerejä.

Maailman paras tunne

Kansainvälisen Triathlonliiton ja Euroopan Triathlonliiton järjestämät kilpailut eivät ole Suomessa toistaiseksi yhtä laajasti tunnettuja kuin  Ironman- tai Challenge -brändien tapahtumat. Käytännössä kyse on kuitenkin ihan samankaltaisesta toiminnasta. Kilpailuissa ikäsarjat alkavat 20-24 -vuotiaista. ITU:n ja ETU:n kisoissa on sprintti, perusmatka, puolimatka ja pitkä matka. Pitkällä matkalla uidaan 4 km, pyöräillään 120 km ja juostaan 30 km, mutta muuten osalajien pituudet ovat samat, mihin kotimaan kisoissa on totuttu. Triathlonin lisäksi kisataan duathlonissa, aquathlonissa ja crosstriathlonissa.

”Suurin ero on ilmoittautumiskäytännöissä. ETU:n ja ITU:n kisoihin ilmoittaudutaan kotimaan liiton kautta viimeistään 45 vuorokautta ennen kisaa”, Lieto selittää.

Lieto ja Lotvonen tuntevat käytännöt hyvin, sillä ovat molemmat kiertäneet kyseisissä kilpailuissa ympäri maailmaa jo useiden vuosien ajan. Molemmat kehuvat tapahtumien ammattimaisuutta, toimivia järjestelyitä, kansainvälistä tunnelmaa ja triathlonin henkeä.

”Startin odottelu ponttoonilla ITU:n sinisellä matolla maailman parhaiden urheilijoiden vierellä tuntuu joka kerta sanoinkuvaamattoman upealta. Jännitys ennen lähtölaukausta ja ylpeys siitä, että tietää edustavansa tässä seurassa Suomea. Se on maailman paras tunne. Tällaiset hetket saavat joka kerta aikaan kylmät väreet ja onnenkyyneleen silmäkulmaan”, Lotvonen kuvailee ikimuistoisia hetkiään lajin parissa.

Monelle maajoukkuetoiminnassa parasta on Suomen edustaminen maailmalla. Valmentajat korostavatkin, että AGT Finlandissa tähän on hieno mahdollisuus.

”Samalla saa helpon ja turvallisen vaihtoehdon kisata ulkomailla meidän valmentajien tukemana”, Lieto täydentää.

Kiinnostuitko AGT Finlandin toiminnasta? Haluatko mukaan joukkueeseen? Lue lisää, tutustu valintaprosessiin ja kisakalenteriin sekä hae mukaan Triathlonliiton verkkosivujen kautta.

Teksti: Anna Latva-Pukkila
Kuvat: Jussi Lotvosen kotialbumi
Juttu on julkaistu alunperin Triathlon-lehdessä 2/2018.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.