Kilpailemaan oppii kilpailemalla – valmistautumista kauden pääkoitokseen Kasnäs Triathlonilla

Kilpailemisesta puhuttaessa painotetaan usein, että kisat eivät ole oikea paikka kokeilla uusia asioita. Toki näin usein on, mutta mielestäni triathlonistin pitää myös osallistua kilpailuihin, joissa pääsee testaamaan välineitä ja valmistautumaan kilpailemiseen todellisissa kisaolosuhteissa.

Kasnäs Triathlon valikoitui kisakalenteriini mielenkiintoisen sijainnin ja sopivan ajankohdan johdosta. Perusmatkan kilpailu toimisi itselleni täydellisenä valmistautumisena kaksi viikkoa myöhemmin kilpailtavalle kauden päätavoitteelle Challenge Turun puolimatkalle.

Kasnäs Triathlon mahdollisti viimeisen välineiden ja varusteiden testauksen sekä huipensi kovan kolmen viikon treenijakson. Sijaintina Kasnäs tarjosi mukavan irtioton arjesta kauniissa saaristomaisemissa.

Saavuimme Kasnäsiin edeltävänä päivänä. Aurinko paistoi, tuuli oli rannallakin lähestulkoon nollassa ja mittari näytti liki +30°C. Kävimme tutustumassa alueeseen, uintipaikkaan ja vaihtoalueeseen. Kisatoimistolla oli tuttua väkeä ja valmistelut hyvässä vauhdissa. Sienten leikkaus ilahdutti minua, sillä kaikki mahdollinen apu viilennykseen kisan aikana tulisi varmasti tarpeeseen.

Puitteet tuntuivat olevan kunnossa loistavalle treenille, vaikka kilpailuhan se aina on, kun numerolapun laittaa rintaan. Kisan tavoitteina minulla oli tehdä kova treeni, testata säädettyä ajoasentoa sekä muutamia uusia varusteita. Lähtölistalla oli muutama tuttu nimi, mutta muuten osallistujien tasosta ei ollut tietoa.

Kisa-aamuna aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Tuuli oli puuskissa lähempänä 10 m/s ja lämmön piti nousta +30°C:seen. Olosuhteet toisivat oman mausteensa kisaan. Onneksi koko kesä oli harjoiteltu helteessä.

Järjestäjältä saatu tieto huoltopisteiden määrästä kisareitillä ilahdutti mieltä. Fiilis oli hyvä ja usko hyvään suoritukseen vahva lämmöstä huolimatta. Perusmatkan kisa starttasi klo 13.00, joten aamupäivällä oli aikaa valmistautua ja käydä katsomassa puolimatkalaisten startti. Oli mukavaa huomata, että vaihtoalueen pohja oli päällystetty matoilla. Pieni asia, mutta iso mukavuustekijä kisatessa.

Uinti suoritettiin Kasnäsin uimarannan edustalla kolmena kierroksena. Kaltaiselleni huonolle suunnistajalle tämä sopi hyvin. Ikäsarjakilpailijoille pienempien kisojen yhteislähtö tuo mukavan lisämausteen kilpailuun. Yhteislähdöissä pääse oikeasti kilpailemaan muita vastaan, eikä pelkästään kelloa vastaan. Uinnissa minulla ei ollut uusia varusteita tai erityistä testattavaa. Tärkeintä oli saada alle yksi kisaintensiteetin suoritus avovedessä ja ryhmässä uidessa ennen kesän pääkisaa Turussa. Uinti ei kulkenut aivan odotetusti, mutta en antanut tämän häiritä kilpailua.

T1:sen vaihdossa päätin testata jotain uutta, sitähän varten tänne oltiin tultu. Halusin kokeilla vaihtoa kengät valmiiksi kiinni polkimissa. Tällaista taktiikkaa olin koko kauden pähkäillyt kisoissa. Koska startti oli vasta klo 13.00, olin aamupäivällä ehtinyt harjoitella vaihtoa muutamia kertoja. Vaihto onnistuikin ilman suurempia ongelmia ja pääsin upealle pyöräreitille jahtaamaan edellä olevia kilpakumppaneita.

Pyöräreitti ajettiin yhtenä hieman ylimittaisena kierroksena. Tämä sopi itselleni loistavasti pyöräilyn ollessa selkeästi vahvin lajini. Olin edellisenä päivänä käynyt tutustumassa autolla pyöräreittiin. Kumpuileva maasto, meri ja Lövön sillan ylitys tarjoilivat mielettömiä maisemia pyöräreitillä. Kisainfossa kanssakilpailija varoitteli paikoittaisesta huonosta asfaltista, mutta mielestäni tien pinta oli suurimmalta osin loistavassa kunnossa. Kova puuskainen tuuli toi pienen jännityksen pyöräilyyn ja etenkin Lövön sillan ylitykseen, mutta niistä selvittiin ongelmitta.

Pyörän ja ajoasennon suhteen olin tehnyt isoimmat muutokset ja tässä olikin eniten testattavaa. Olin vaihtanut koko ohjaamon ja muuttanut ajoasentoa huomattavasti matalammaksi ja kapeammaksi. Käsien välissä oli myös uusi kiinnitys juomapullolle. Kasnäsin kisassa huomasin ajoasennossa ongelmia, joiden perusteella osasin tehdä tarvittavat muutokset ennen kauden pääkisaa. Tavoitteeseen päästiin siis pyörän testaamisen osalta. Tehojen puolesta jäi vähän jossiteltavaa, mutta jälkikäteen huomattu kilpailun nopein pyöräosuus lämmitti mieltä.

T2:een oli mukava tulla. Järjestäjä kuulutti kilpailun tilanteita ja katsojia oli kertynyt mukavasti alueelle. Juoksureitille lähtiessä sain selville kuulutuksesta, että olin perusmatkan kilpailun kolmantena. Kummasti se vain puski tekemään töitä.

Juoksu oli yhtenä edestakaisena reittinä Kasnäsintietä. Alusta lähtien oli selvää, että lämpöä ja suoraa auringonpaistetta riittäisi koko matkan ajan. Juoksusta teki erittäin mielenkiintoisen yhteislähtö ja edestakainen reitti. Jännitti, kuinka paljon ennen kääntöpaikkaa kärki tulee vastaan ja kääntöpaikan jälkeen vastaavasti ero perässä oleviin. Reitillä oli myös puolikkaan kisaajia, mutta numerolappujen värityksestä kilpailijat erotti hyvin toisistaan.

Ensimmäisen kilometrin jälkeen suorastaan odotin huoltopistettä, ja tulihan se sieltä 2,5 km kohdalla vastaan. Juotavaa ja viilentäviä sieniä niskaan! Hieman ennen kääntöpaikkaa huomasin numerolapusta ohittavani toisena olevan perusmatkan kilpailijan ja sain pienen annoksen lisävirtaa. Kääntöpaikalta viilennystä ja taistelu seuraavaa huoltopistettä kohti. Totesin kärjen olevan sen verran reilusti edellä, että toiset 5 km taistelisin vain itseni kanssa.

Juoksussa ei ollut uusia varusteita testattavana, mutta Suomen olosuhteisiin nähden sää oli extremeä. Juoksussa testattiin omia rajoja ja kykyä hyödyntää huoltopisteitä. Onnistuin pitämään itseni suorituskykyisenä ja kilpailun järjestäjä onnistui tarjoamaan työkalut tähän. Maaliviivan ylitin miehistä toisena ja perusmatkan kilpailijoista kolmantena.

Kasnäs Triathlon oli hyvin järjestetty kilpailu erinomaisissa puitteissa. Kilpailu tarjosi loistavan mahdollisuuden testata välineitä ja viimeisen valmistautumisen kauden pääkoitosta varten. Kilpailemaan oppii vain kilpailemalla.

Maltte Ovaska
Kirjoittaja on tavoitteellisesti harjoitteleva triathlonistin alku, joka edustaa TriathlonSuomea ja pyöräilyseura Finska Kompanietia. Kasnäs Triathlon oli Maltelle seitsemäs kisastartti ja kolmas perusmatkan kisa. Kesä 2018 oli ensimmäinen, kun hän pääsi kilpailemaan ehjän treenikauden jälkeen. Kaudella 2019 Malten tavoitteena on triathlonin puolimatkojen lisäksi polkea Vätternrundan-pyöräilytapahtumassa 300 km alle 8 tuntiin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.