Testissä Suunto 9

Suunto 9 on jatkumoa aikaisemmalle Spartanille, joka oli tullessaan odotettu uudistus Suunnon multisport-kellojen kategoriassa. Hieman yllättäen 9:ssä on vain muutamia uudistuksia Spartaniin verrattuna ja mallien ulkonäkö on lähes identtinen. Voi hyvin epäillä, onko taustalla ennemminkin saman kellomallin uudelleen brändääminen, kun Spartan sai markkinoille tullessaan kritiikkiä keskeneräisyydestään.

Uusia ominaisuuksia:

  • Uudistettu akunkeston hallinta
  • Mahdollisuus muuttaa kesken harjoituksen akun kulutusta
  • Muistutus ladata akku ennen harjoitusta
  • FusedTrack-reittiseuranta ilman GPS-dataa
  • Standardi 24 mm vaihdettava ranneke

Uudet ominaisuudet keskittyvät palvelemaan pitkän matkan urheilijoiden tarvetta parempaan akun hallintaan. Tällä saralla kelloon onkin tuotu tukku uudistuksia, jotka auttavat suunnittelemaan paremmin akun käyttöä etukäteen, ja mahdollistavat suorituksen aikana akunkeston kasvattamisen alentamalla GPS-seurannan tarkkuutta.

Suunto 9:ssä on kolme eri GPS-tarkkuustilaa, jotka määrittävät myös akunkeston. Normaalissa tilassa akku kestää 25 tuntia, kestävyystilassa 50 tuntia ja ultra-tilassa 120 tuntia. Näissä GPS-tarkkuus laskee 1 sekunnin mittauspisteistä, 60 sekunnin ja 120 sekunnin mittausväliin. Pidemmillä mittausväleillä reitin tarkkuuden avuksi tulee FusedTrack-ominaisuus.

FusedTrack on ehdottomasti kellon merkittävin innovaatio aikaisempiin malleihin ja kilpailijoihin verrattuna. FusedTrack hyödyntää kellon kompassin, gyroskoopin ja kiihtyvyysanturin tietoja määrittääkseen liikkumista. Kun tämä liiketieto yhdistetään 60 tai 120 sekunnin välein saatavaan GPS-paikkatietoon, pystyy laite määrittämään koko kulkemasi reitin yllättävän tarkasti, vaikka varsinaisten paikannuspisteiden väli on pitkä.

Vaikka Sunnon kellot ovat perusominaisuuksiltaan hyvällä tasolla, Suunto ei pysty kilpailemaan Garminin kanssa mitä tulee uusiin ominaisuuksiin ja niiden päivitystahtiin. Suunto onkin ottanut suunnakseen keskittyä erityisesti pitkän matkan urheilijoihin. Kun siirrytään yli 30 tunnin suorituksiin ja käytetään kellojen alhaisen GPS-tarkkuuden tiloja, Suunto vie voiton.

Suunto 9:n käyttöliittymä ja kosketusnäyttö poikkeavat selvästi Garminin malleista ja voivat viedä ostopäätöksen Suunnon suuntaan. Ominaisuuksiltaan Garmin on kuitenkin toistaiseksi selvä markkinoiden edelläkävijä.

Teksti: Sami Tuomi
Kuva: Suunto

Juttu on julkaistu alunperin Triathlon-lehdessä 2/2018. Voit lukea koko jutun täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.