Testissä Garmin Fenix 5 Plus

5 Plus on jatkoa Garminin Fenix-sarjalle, jossa on yhdistetty vaeltajille ja urheilijoille tarkoitettuja ominaisuuksia. Edeltäjänsä Fenix 5:n tapaan tästä kellosta löytyy normaalin version lisäksi solakampi S-malli ja kovemman käytön X-malli.

Garmin on tunnettu siitä, että se tuo uusia kelloja markkinoille nopealla rytmillä, ja Fenix 5 Plus jatkaa tätä trendiä. Nimen puolesta on selvää, että tämä malli on jatkokehitystä aikaisemmalle Fenix 5-mallille, ja mallit ovatkin lähes identtisiä ulkonäöltään. Ominaisuuksiin on kuitenkin tullut paljon uudistuksia, ja niiden osalta kello olisi voitu nimetä Fenix 6:ksi.

Uusia ominaisuuksia:

  • Värikartat kaikissa malleissa
  • Wifi-yhteys kaikissa malleissa
  • Trendline-reitinluonti
  • Musiikin kuuntelu Bluetooth-kuulokkeilla
  • NFC-maksut
  • Galileo-GPS-paikannus
  • Happisaturaation mittaus
  • Akunkesto 1 sekunnin GPS-tilassa 32 tuntia

Viime vuosina urheilukelloissa on nähty todella vähän sellaisia uusia ominaisuuksia, jotka olisivat merkittävästi liittyneet itse urheilusuoritukseen vaan suurin osa parantaa urheilun oheistoimia sekä terveystietoja, kuten palautumisen seurantaa. Harjoituksen aikaista mittaamista varten riittää vanhempikin kellomalli, mutta värikartat, reitinluontimahdollisuus, musiikin kuuntelu sekä maksumahdollisuus tuovat kelloon paljon enemmän toiminnallisuuksia. Kun kello pystyy hoitamaan entistä suuremman osan urheilijan tarpeista, muita laitteita ei tarvitse kantaa enää mukana.

Pidempi akunkesto tuo laitteeseen myös lisämukavuutta, kun latausväliä pystyy kasvattamaan. Tosin jo aikaisemmalla akunkestolla hitaampikin triathlonisti pystyi suorittamaan täysmatkan kilpailun, joten urheilusuoritusten osalta parantuneella akunkestolla on enemmän merkitystä, jos käy pidemmissä seikkailu-urheilutapahtumissa tai muuten vain vaeltamassa.

Karttaominaisuus on erittäin kätevä vieraassa paikassa liikkuessa, kun reittiä voi katsoa suoraan kellosta, eikä tarvitse erillistä laitetta. Kartat tekevät myös juoksemisesta jouhevampaa, kun pystyy helposti juostessa katsomaan karttaa ja ennakoimaan käännöksiä, eikä tarvitse pysähtyä risteyksiin ottamaan suuntaa. Lisäksi Trendline-reitinluonnilla laite tarjoaa automaattisesti reittiehdotuksia, kun annat sille tiedon, kuinka pitkän lenkin haluat tehdä.

Kun ominaisuuksien määrä on kasvanut ja kello alkaa valtaamaan työtehtäviä myös urheilun ulkopuolelta, myös hinnat ovat karanneet tietokoneiden luokkaan. Halvimmillaan Fenix 5 S Plus -mallin saa 749 eurolla, joka on 150 euroa enemmän kuin aikaisempi Fenix 5 S. Jos kaipaa kelloa puhtaasti urheilua varten, myös edullisemmat mallit kuten Forerunner 935 (539 €) tai tämän edeltäjä Forerunner 735XT (379 €) ovat hyviä vaihtoehtoja.

Teksti: Sami Tuomi

Juttu on julkaistu alunperin Triathlon-lehdessä 2/2018. Voit lukea koko jutun täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.