Treenileirillä lämmössä – Phuket 2018

Pyöräilyä Phuketissa

Teksti: Susanna Lehtovaara. Juttu on julkaistu alunperin Triathlon-lehdessä 1/2018.

Kaksi viikkoa treenaamista, nauttimista sub-tropiikin lämmöstä ja lomailua auringossa. Sitä me odotimme Phuketin treenileiriltä helmikuussa 2018, ja sitä me myös saimme.

Oli todella mielenkiintoista ja erilaista päästä treenileirille Euroopan ulkopuolelle, huomattavasti lämpimämpään ja kosteampaan ilmastoon sekä treenien kannalta ihan uudenlaiseen ympäristöön. Toki Aasiassa oli tullut lomailtua ja reppureissattua jo aikaisemmin, mutta treenien, etenkin pyöräilyn kannalta, kohde aiheutti erityistä harkintaa. Etelä-Suomen surkeiden ja lumettomien viimeisten talvien kokemuksilla, ja jälleen lokakuussa alkava pimeys ajatuksissamme, aloimme suunnittelemaan vuoden 2018 helmikuun treenileiriä Thaimaahan.

Matkakohde valikoitui Aasian hyviä treenikeskuksia haarukoimalla ja erilaisia verkkosivuja lukemalla. Thanyapuran sporttihotelli varattiin jo toukokuussa ja lennot hankittiin pian sen jälkeen. Vaikka päätös lähtemisestä oli tehty, oli meillä vahvasti mielessä vielä epävarmuus kuumuudessa ja kosteassa ilmastossa treenaamisesta sekä toisaalta Kaakkois-Aasian liikennekulttuurista ja lomailijoiden suosiman Phuketin tarjoamista pyöräilymahdollisuuksista.

Kahden viikon treenileiri oli meille ehdoton, koska kohde sijaitsi kymmenen tunnin lentomatkan päässä, mutta leiriläisillä oli mahdollisuus tulla mukaan myös jommaksi kummaksi viikoksi. Lähdimme matkaan viiden hengen treeniporukalla ja tunnelma ryhmässä oli kotoisa ja rento. Finnairin lennoilla pääsimme suoraan Phuketiin ja hotellin kuljetus kävi noutamassa meidät pyörälaukkuinemme kentältä. Hotelli sijaitsee Phuketin saaren keskivaiheilla vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä lentokentältä.

Thanyapuran sporttihotelli oli mitä mainioin majoitus- ja treenauskeskittymä. Hotellin alueella sijaitsevat kaikki kiinteät treenipaikat, joita triathlonisti voisi toivoa. Hotellialue on ylipäätään erittäin siisti ja henkilökunta avuliasta. Thanyapuran alueella on sekä 50 m että 25 m kahdeksanrataiset uima-altaat, joiden lisäksi löytyi myös lastenallas ja hotellin auringonpalvojille tarkoitettu uima-allas. Yleisurheilukentällä on 500 m juoksurata sekä fasiliteetit monipuoliseen harjoitteluun.

Teiden kunto yllätti meidät myös positiivisesti ja useilla pienemmillä teillä oli melko tuore asvalttipinta.

Hotellialueelta löytyy myös pyörävuokraamo, josta saa Cannondalen ja Trekin maantiepyöriä. Siitä huolimatta useimmat triathlonistit näyttivät tuoneen omat pyöränsä mukanaan. Edellä mainittujen lisäksi urheilukeskuksesta löytyy myös hyvin ilmastoitu ja varustettu kuntosali sekä spinning- ja joogasalit. Palloilun ystäville alueella on myös tennis-, koripallo- ja beach volley -kenttiä sekä pingistä ja biljardia. Treeninnälkäiselle on tarjolla aktiviteetteja talon puolesta aerobictreenistä joogaan. Thanyapuran omat liikunnanohjaajat tarjoavat myös uintitekniikan tunteja ja ryhmille retkiä avovesiuintiin.

Pyörätie Phuketissa

Ensimmäiset päivät leirillä kuluivat mukavasti reilun 30 asteen lämpötilaan totutellessa ja lähiympäristöön tutustuessa. Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne, joka ei tuottanut meille pienen ihmettelyn jälkeen erityisempiä ongelmia. Liikennesäännöt nurinpäin ja matkaan. Aluksi otimme liikenteessä melko varovaisesti, mutta meille tervetulleeksi yllätykseksi autoilijat ja mopoilijat suhtautuivat pyöräilijöihin erittäin hyvin. Isoilla valtateilläkin autot ja rekat ohittavat pyöräilijät jättäen hyvän matkaa väliä, ja kotimaahan verrattuna ohittelukulttuuri oli todella ystävällistä. Täällä lienee väki tottunut erilaisiin kaksipyöräisiin ja niiden kurvailuun autojen välissä. Pyöräily oli toki nautinnollisempaa pienemmillä maanteillä, jossa liikenne oli rauhallisempaa.

Teiden kunto yllätti meidät myös positiivisesti ja useilla pienemmillä teillä oli melko tuore asvalttipinta. Pikkuteitä saa ajaa lähes ilman liikennettä ja suuremmilla maanteillä on useimmiten leveät sivukaistat pyöräilijöille ja mopoilijoille. Viikossa pääsimme pyöräilemään lähes kaikki Phuketin saaren reitit läpi kertaalleen ja toisen viikon aikana tarvittiin vähän enemmän retkeilyhenkeä ja mielikuvitusta uusien teiden löytämiseksi. Reitit ovat asutuksen kohdalla liikenteeltään runsaita, mutta pienemmille teille päästessä saa nauttia maisemista ja luonnon rauhasta. Teillä makoilevat koirat seuraavat pyöräilijöitä kiinnostuneina, ja ainoastaan muutamat kiinnitetyt koirat haukkuvat perään. Pikkukylien kohdalla välillä eläimiä vaelsi keskellä tietä ja jouduimme väistelemään lehmiä, vesipuhveleita, kanoja ja kukkoja, mutta hyppiihän niitä vuohia tielle Espanjankin treenikohteissa.

Reitit ovat asutuksen kohdalla liikenteeltään runsaita, mutta pienemmille teille päästessä saa nauttia maisemista ja luonnon rauhasta.

Myöskään lämpötila ei ollut treenatessa ongelmana, kunhan muistaa pitää huolta nesteytyksestä. Treenatessa kannattaa muistaa myös elektrolyytit, jotta neste imeytyy kehoon. Pyöräillessä nenä ja niska palavat herkimmin, ja on hyvä pitää pientä aurinkorasvatuubia mukana jatkuvasti. Sykkeet ovat kuumissa olosuhteissa tavanomaista korkeammalla ja etenkin juoksut päivän kuumimpina hetkinä jätettiin mieluiten väliin. Pidemmille pyörälenkeille pyrittiin lähtemään aikaisemmin aamulla, sillä lämmönnousun huomasi selkeästi kello 9-10 välillä.

Phuket - ranta

Avovesiuintia kävimme treenaamassa muutamaan otteeseen ja lähimmälle uimarannalle oli 10 km kevyt pyörämatka. Märkäpukua ei kukaan meistä jaksanut ottaa edes mukaan, koska meriveden lämpötila oli noin 27 astetta. Erinomaisten allasolosuhteiden vuoksi hyödynsimme tällä leirillä tekniikkatreenausta hotellin altailla lähes päivittäin. Kun lämpötila ei yölläkään laske alle 25 asteen, on ihanan helppoa aamulla kävellä altaalle pelkät uikkarit päällä. Myös uintitreeneissä oli ensimmäistä kertaa mukava tehdä tekniikkaharjoitteita kesken treenin altaan reunalla, kun ilma oli miellyttävän lämmin. Valmentajallekaan ei tule kylmä altaalla treeniä vetäessään aamuvarhaisella, kuten usein Mallorcan tai Kanarian viileissä aamuissa on käynyt.

Treenileiri oli kaiken kaikkiaan onnistunut kokemus ja lähdemme innolla sekä rohkeudella uudestaan mielenkiintoisiin uusiin kohteisiin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.