Esittelyssä Nike Zoom Vaporfly 4 %

Viime vuosina kuumana puheenaiheena juoksupiireissä on ollut kahden tunnin alitus maratonilla. Urheiluvaatevalmistaja Nike on panostanut merkittävästi kehittääkseen kengät, jotka mahdollistaisivat tämän maagisen rajan saavuttamisen.

Pehmustetta ja kimmoisuutta

Juoksunopeutta rajoittavina tekijöinä pidetään tavallisesti maksimaalista hapenkäyttökykyä (VO2-max), laktaattikynnystä ja juoksun taloudellisuutta. VO2-maxin ja laktaattikynnyksen ollessa samaa suuruusluokkaa urheilijoilla, taloudellisimman juoksutyylin omaava urheilija suoriutuu muita paremmin. VO2-max ja laktaattikynnys ovat fysiologisia arvoja, joihin pystyy vaikuttamaan harjoittelemalla. Sen sijaan juoksutaloudellisuuteen pystyy harjoittelun lisäksi vaikuttamaan myös ulkoisilla tekijöillä, kuten kenkävalinnalla.

Tutkimusten mukaan juoksukenkien massa, pehmusteet ja kimmoisuus vaikuttavat merkittävästi juoksun taloudellisuuteen. Mitä pienempi massa kengässä on, sitä vähemmän energiaa tarvitaan jalkojen liikuttamiseen. Tällä periaatteella ajateltuna paljasjalkajuoksu olisi optimaalisin, mutta todellisuudessa juoksija joutuu käyttämään lihastyötä keventääkseen jalan iskutusta maakontaktissa. Tästä syystä juoksukengissä haetaan sopivaa balanssia kengän pehmustuksen ja massan kanssa.

Nykyään käytännössä kaikkien juoksukenkien pohjat valmistetaan materiaalista, joka pelkän askeleen pehmentämisen lisäksi myös palauttaa energiaa takaisin askeleeseen. Pehmusteen keräämä ja takaisin vapauttama energiamäärä riippuu käytetystä materiaalista. Kengänpohjan pitää siis yhtä aikaa olla hyvä vastaanottamaan painetta, mutta myös vapauttamaan takaisin paineen tuoma energia. Toimintaperiaatteen hyödyntäminen antaa paljon tilaa materiaalikehitykselle juoksukengissä.

4 % parannus taloudellisuudessa

Tavoitellessaan kahden tunnin alitusta maratonilla Nike on kehittynyt huippumateriaaleja hyväksikäyttävän Zoom Vaporfly 4 % -kengän. Kenkä rakentuu hiilikuitupohjan ympärille joustavista materiaaleista rakennetuista optimoiduista kerroksista, jotka muodostavat hyvin pehmentävän, mutta myös energiaa palauttavan kokonaisuuden.

Tutkijat vertasivat Vaporflyta kahteen aikaisempaan kenkään, joilla on juosta maailman kärkiaikoja maratonilla: Adidas Adizero Adios Boost 2 ja Nike Zoom Streak 6. Energian palautusta mittaavissa kokeissa Vaporfly pääsi jopa 87 % palautukseen, kun vastaavasti Boost 2 palautti 76 % ja Streak 6 vain 66 % energiasta.

Vaporflyta testattiin myös kilpajuoksijoilla ja tuloksia verrattiin Boost 2:een ja Streak 6:een. Taloudellisuus parani juoksijoilla keskimäärin 4 % verran, parhaimmillaan jopa yli 6 %. Arvioiden mukaan 4 % parannus juoksun taloudellisuudessa johtaisi noin 3,4 % parannukseen juoksunopeudessa. Jos Vaporflyn tutkimukset pitävät paikkansa, voimme hyvinkin nähdä uuden maratonin maailmanennätyksen ja kahden tunnin alituksen lähitulevaisuudessa.

Teksti: Sami Tuomi
Juttu on julkaistu alunperin Triathlon-lehdessä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.