Testissä neljä kisakenkää

Lue alkuperäinen artikkeli Triathlon-lehdessä.

Testissä neljä kisakenkää
Testasimme neljä juoksukenkää, jotka on suunnattu kilpakengiksi keskipitkille ja pitkille matkoille. Testiin valikoitui klassikkokenkä Adidas Adizero Adios 3, Hoka One One Clayton 2 sekä kaksi kevään uutuutta On Running Cloudflash ja FEET Racer.

Juoksukenkiä valitessa täytyy aina muistaa, ettei ole olemassa yhtä kenkää, joka sopii kaikille. Jalanmuoto, vanhat vammat, paino ja oma mieltymys juoksutuntumasta ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat valintaan. Tietysti myös kengän ulkonäöllä on oma merkityksensä.

Adidas – Adizero Adios 3
Adizero Adios on jo pidemmän aikaa ollut suosittu juoksukenkä harrastajien ja kovempienkin kisaajien joukossa. Kenkä on suunnattu asvalttijuoksuun, mutta soveltuu myös hiekkapohjaisille teille. Adizero Adioksesta on menossa nyt jo kolmas malli, jota jokaisella kerralla on hiottu aina entistä paremmaksi.
Juoksutuntuma on erittäin hyvä ja tasapainoinen. Kengällä on voimakas tuntuma tiehen kuitenkaan tuntumatta rasittavalta tai liian hakkaavalta. Kengän pohjassa käytetään Continentalin kumia, joka takaa hyvän pidon.
Kenkä on kapeammasta päästä eikä tämän takia sovi leveimpiin jalkoihin. Kenkä on erittäin vähän vaimennettu, joten raskastekoisille juoksijoilla se voi aiheuttaa turhaa rasitusta nilkkoihin ja polviin.

Droppi 10 mm
Paino US 9 – 227 g

Hoka One One – Clayton 2
Clayton jatkaa tutulla linjalla Hoka One Onen tyylissä näyttäen kookkaalta verrattuna moniin muihin kisakenkiin, mutta painoa ei kuitenkaan ole juurikaan enempää. Vaimennusta kengästä löytyy hieman enemmän kuin Adizerosta tai FEET Racerista. Kengän reunukset tulevat todella korkealle, mutta jalka uppoaa syvälle sisälle ja tulee lähemmäs tienpintaa kuin ulkonäöltä uskoisi. Droppia kengissä onkin vain 4 mm.
Kenkä tukee voimakkaasti keskijalkaa, jolloin askel helpommin tulee jalkapohjalle ja rullaa siitä päkiälle. Tämä oli yksi ominaisuus, jolla Clayton selvästi poikkesi muista testatuista kengistä.
Vaikka lesti on leveä ja varpailla riittää tilaa, kenkä tulee tiukasti kiinni jalkaan ja mitään ylimääräistä liikehdintää ei pääse tapahtumaan. Hieman suuremman vaimennuksen ansiosta Clayton soveltuu monipuolisesti erilaisille juoksijoille ja vaihteleville lenkeille. Kovavauhtisimmat juoksijat saattavat kuitenkin kaivata pelkistetympää kenkää.

Droppi 4 mm
Paino US 8.5 – 235 g

On Running – Cloudflash
Cloudflash on kevään uutuus On Runningin valikoimassa. Kenkä edustaa heidän traditiotaan, jossa pohjakerros rakentuu yksittäisistä, ontoista tyynyistä. Kengän päällinen on poikkeuksellisen löysä, joka herättää hieman epäilystä, kun kenkää pyörittelee kädessä. Kuitenkin jalkaan laittaessa kenkä tuntuu rennolta, mutta silti tarpeeksi napakalta.
Juoksutuntuma kengässä on loistava ja se rullaa todella mukavasti eteenpäin. Cloudflash selvästi erottuu muista kengistä askeleen pehmeytenä, joka tulee pohjatyynyistä. Pohjarakennetta on kokonaisuudessaan uusittu edellisistä malleista ja nyt pohjatyynyt kiinnittyvät suoraan koko pohjan kattavaan levyyn. Näin kengästä on saatu entistä kevyempi ja responsiivisempi.
Cloudflash on suunniteltu ilman kompromisseja ja se sopii hyvin kovavauhtisille juoksijoille. Cloudflash on parhaimmillaan asvaltilla, mutta soveltuu myös hyvin hiekkateille.

Droppi 5 mm
Paino US 8.5 – 220 g

FEET – Racer
Kotimainen FEET on nyt tuonut valikoimaansa selvästi kisajuoksukengäksi luokiteltavan Racerin. Kenkä on pelkistetty malli, jossa ylimääräinen vaimennus on jätetty pois ja on saatu luotua kevyt, mutta lennokas kisakenkä. Vaikka jokainen kenkä on omalaatuinen päällyskankaan suhteen, FEET:n käyttämä huokoinen, kennomainen rakenne erottuu selvästi muista. Jalkapöydän läppä tulee yllättävän korkealle ja tuntuu hieman häiritsevältä nilkkaa vasten.
Kengän juoksutuntuma on hyvä ja saa vahvan tunteen tien pinnasta. Selvästi huomaa, että ylimääräinen vaimennus on jätetty pois ja fokus viety nopeuteen. Juoksu rullaa kevyesti eteenpäin ja kengät tuntuvat jalassa luontevilta.
Lesti on leveä, joten se soveltuu hyvin myös isojalkaisille juoksijoille. Kaikkiaan Racer on raikas uutuus kisakenkien sarjassa ja selvästi ottanut oman linjansa kengän rakenteessa sekä muotoilussa. Ehdottomasti hyvä vaihtoehto juoksukengäksi, ja etenkin halutessaan suosia kotimaista osaamista.

Droppi 6 mm
Paino US 9 – 200 g

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.