Testattu: Sziols X-Kross –urheilulasit

Lue alkuperäinen artikkeli Triathlon-lehdessä.

Testattu: Sziols X-Kross –urheilulasit

Pyöräilyssä on hyvä suojata silmänsä tien pinnasta nousevia kiviä, hyönteisiä, puiden oksia ja muita mahdollisia ilmassa lentäviä asioita vastaan. Oman rasitteensa silmille tuovat myös jatkuva UV-säteily sekä viima kovissa vauhdeissa.
Sziols-lasit on suunniteltu niin, että linssejä pystyy helposti vaihtamaan, jolloin ne soveltuvat moneen eri lajiin ja vaihteleviin olosuhteisiin. Linsseissä on eri tavalla ohjatut virtaukset riippuen siitä, missä lajissa ja nopeudessa niitä on tarkoitus käyttää. Pyöräilyyn suunnitelluissa linsseissä pääse lasien takaa kulkemaan vain pieni ilmavirta. Tämä estää lasien huurtumisen, mutta myös viiman tulon silmiin. Juoksulinsseissä puolestaan on ylimääräisiä ilmanottoaukkoja, jotta ilma pääsee kiertämään mahdollisimman hyvin myös hitaammassa vauhdissa ja linssit pysyvät huurtumattomina, vaikka hikoilisi runsaasti. Lisäksi tarjolla on myös linssejä kokonaan ilman ilma-aukkoja käytettäväksi esimerkiksi aurinkolaseina rannalla.
Linsseistä löytyy monta eri värivaihtoehtoa ja tummuusastetta. Näin voit valita parhaan mahdollisen näkyvyyden tai suojauksen sen mukaan, oletko treenaamassa Suomen talvessa vai nauttimassa etelän auringosta. Yksi Sziolsin vahvoista puolista on, että niihin saa erilliset vahvuuksilla varustetut linssit varsinaisten ulkolinssien alle. Näin voi käyttää laseja omilla vahvuuksilla, mutta silti vaihtaa olosuhteiden mukaan ulkolinssejä.
Sziols-laseja testattiin vaihtelevissa olosuhteissa talven aikana. Mukana on pyöräilyä ja juoksua Suomessa sekä kolme viikkoa leireilyä Kanarian tuulisissa olosuhteissa. Yhtenä mielenkiintoisena puolena laseissa oli vahvuuksien saaminen niin, että niitä voi silti käyttää monipuolisesti eri lajeissa.
Pyöräilyssä normaaleissa olosuhteissa lasit ovat toimineet loistavasti. Korkeissa vauhdeissa kuitenkin silmälle tuleva ilmavirta oli välillä hieman liian suuri. Sitä on vaikea sanoa, olisiko tavallisilla laseilla ollut vähemmän viimaa silmissä. Tämä ongelma oli joka tapauksessa hyvin pieni ja tuli esille alamäkiajossa lähemmäs 60 km/h-nopeuksissa.
Lasit toimivat läpi Suomen talven pääasiassa ilman mitään ongelmia. Yksi ainut kerta on jäänyt mieleen, jolloin lasien kanssa oli haasteita. Tuolloin lämpötila oli +1 °C ja räntää tuli taivaan täydeltä. Räntä tarttui lasin pintaan ja sitä joutui välillä pyyhkimään hanskalla, jotta näki eteensä. Samalla myös lasien sisäpinta huurtui.
Juoksukäytössä lasit toimivat erinomaisesti niin kylmissä kuin lämpimissä olosuhteissa. Kanarialla kovia treenejä tehdessä hikoileminen oli niin suurta, että lasit alkoivat huurtua. Tämä kosketti kuitenkin vain yksittäisiä treenejä, jotka olivat teholtaan kovimpia.
Kaikkiaan lasit vastasivat loistavasti niille asetettuja odotuksia ja täyttivät paikkansa useampaan lajiin sopivina laseina. Erittäin hyvä ominaisuus on, että laseihin saa omat vahvuudet. Vaikka lasit eivät aivan jokaisesta testistä selvinneet täysillä pisteillä, monipuolisuudellaan ja yleisellä toimivuudellaan ne ovat ehdottomasti varteenotettava hankinta urheilijoille.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.