Esittelyssä uudistettu Suunto Spartan Sport Wrist HR

Lue alkuperäinen artikkeli Triathlon-lehdessä.

Esittelyssä uudistettu Suunto Spartan Sport Wrist HR

Suunto toi viime syksynä markkinoille täysin uudistetun urheilukellonsa, Spartan Sportin. Valitettavana pettymyksenä kello ei silloin vastannut täysin triathlonistien tarpeisiin ja vaikutti monelta osa-alueelta keskeneräiseltä. Ohjelmistopuolen ongelmia on korjattu pitkin talvea ja vakavimmat puutteet alkavat olla historiaa. Nyt uuden kellonsa myötä Spartan alkaa olla todella kilpailukykyinen vaihtoehto muille uutuuskelloille. Kello on muuten identtinen aikaisemman mallin kanssa, mutta nyt siinä on sykemittaus ranteesta. Ohjelmisto on sama molemmissa kelloissa, joten niiden päivityksiä varten ei tarvitse hankkia uutta laitetta.
—-
Rannesykemittaus
Tarvittavan teknologian rannesykemittaukseen voi joko kehittää itse tai hankkia toiselta taholta. Urheilukelloissa on nähty molempia ratkaisuja ja kummassakin on puolensa. Suunto ryhtyi tämän asian osalta yhteistyöhön Valencellin kanssa käyttäen heidän kehittämää teknologiaa sykkeenmittauksessa.
Sykemittaus perustuu LED-valoihin ja tunnistimiin, joiden avulla pystytään mittaamaan sydämen lyönnit. Kun sydän lyö, verenkierto kasvaa iholla ja vastaavasti valon absorptio muuttuu. Valencell on tehnyt paljon työtä kehittääkseen sensorinsa mahdollisimman tarkoiksi. Yhtiö kertoo pystyvänsä parempaan mittaukseen kuin muut markkinoilla olevat urheilukellot.

Tietokenttien muokkaaminen
Aikaisemmin kellon näytöllä harjoituksen aikana näkyviä tietokenttiä ei pystynyt muokkaamaan itse vaan kuntoilija joutui seuraamaan Suunnon insinöörien valitsemia tietoja omasta suorituksestaan. Tämä oli yksi kriittisimmistä ongelmista kellossa. Ohjelmistopäivitysten seurauksena kukin voi nyt valita juuri ne tietokentät, joita haluaa seurata harjoituksessa. Toisille se on matka ja kokonaisaika, toiselle tahti, syke ja edellisen kilometrin aika.
Vielä ei kuitenkaan ole mahdollista täysin vapaasti muokata näyttökenttien rakennetta. Sinulla on joka lajiin erilaiset näyttöpohjat, joihin voit itse valita datat, mutta et voi näyttöpohjia muokata. Tämä on vielä yksi askel, mihin ehdottomasti toivoisi parannusta.
—-
Rannesykemittauksen luotettavuus
Sykkeenmittaus ranteesta on vielä uutta teknologiaa, joten sen luotettavuudesta ollaan ymmärrettävästi huolissaan. Laitevalmistajat ovat kuitenkin todenneet mittauksen tarpeeksi luotettavaksi ja uskaltavat tuoda sen käytettäväksi kelloihinsa.
Tein vertailutestin uudella Spartan Wrist HR:lla seuraavien laitteiden kanssa: Garmin 225 rannesykemittauksella ja Suunto Sport sekä Garmin 225 sykevyöllä. Testin perusteella kaikki laitteet näyttivät hyvin pitkälti samoja sykelukemia ja tasaisessa käytössä niiden väliset erot olivat pieniä. Sykkeen huippulukemissa Spartanin mittaama luku jatkoi nousua hieman korkeammalle kuin muilla kelloilla ja palasi alas myös pienellä viiveellä. Kolme muuta mittaria antoivat keskenään suunnilleen samat lukemat näissäkin tapauksissa, joten uskon Spartanin mittauksessa olevan kyse pienestä virheestä.
Rannesykemittauksen toimivuus on paljon kiinni siitä, kuinka hyvin mittarin saa asetettua ihoa vasten. Spartanin melko jäykkä ranneke ei ole optimaalinen tätä varten, mutta nostaessa kelloa hieman ranteesta kohti kyynärvartta, kiristäminen helpottuu selvästi.
Spartanin sykemittausta voi pitää päällä myös uidessa. Mittaus toimii kuitenkin todella huonosti vedessä ja lukemat heittelevät paljon. Suunto tai Valencell eivät edes yritä väittää, että rannemittaus olisi luotettava uintia varten ja mittaus onnistuu uintiin soveltuvalla sykevyöllä.

Muita kokemuksia
-Testaamisen aikana havaittiin edelleen pieniä virheitä ohjelmistoissa. Esimerkiksi uinnissa tuli treenin lopussa lepovaiheen pituudeksi -925 m, joka näkyi myös treenin kokonaismatkassa.
-Treenin jälkeen pystyi tekemään merkinnän harjoituksen tuntumasta. Näin jää vaivattomasti talteen myös historiatieto treenituntemuksesta. Helpottaa osaltaan treenien seuraamista.
-Testini Spartanin kanssa loppui ennenaikaisesti, kun tiputin kellon lattialle ja näyttö lakkasi toimimasta.

[Erillinen laatikko sivun/aukeaman reunassa]

Tulossa Garmin Forerunner 935
Garmin tuo jälleen markkinoille uuden urheilukellon, jossa on pieniä parannuksia aikaisempaan Forerunner 735XT:iin verrattuna.
-Akunkesto jopa 24 h GPS-tilassa
-Wifi-liitäntä
-Päivitetty rannesykemittari
-Barometrinen korkeusmittari
-Pitkä lista pieniä laitteisto- ja ohjelmistopäivityksiä

Kello on Suomessa saatavilla arviolta heinäkuussa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.