Vertailussa parhaimmat triathlonkellot

Lue alkuperäinen artikkeli Triathlon-lehdessä.

Nykyisin puhutaan paljon multisportkelloista, vaikka ne ovat lähes poikkeuksetta suunniteltu ensisijaisesti triathlonisteille. Kelloihin voi olla lisätty ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä myös kiipeilijöille, suunnistajille ja muille seikkailu-urheilijoille. Triathlonistia ajatellen tärkeintä tietenkin on se, millä tavoin kello suoriutuu uinnissa, pyöräilyssä ja juoksussa sekä näiden lajien yhdistämisessä.

Huipputason triathlonkelloja valmistavat Garmin, Suunto ja Polar, mutta näiden ulkopuolelta löytyy hyvin vähän triathlonmarkkinoille hamuavia laitevalmistajia. TomTom:n kelloissa on multisport-ominaisuuksia, mutta kellot on suunnattu ennemmin tavallisille kuntoilijoille kuin triatlonharrastajille ja lajissa kisaaville.

Urheiluteknologia on kehittynyt viime vuosina huimasti, mikä näkyy myös urheilukelloissa. Erilaisia ominaisuuksia löytyy hyvin monipuolisesti – jopa enemmän kuin käyttäjä osasi aikaisemmin edes toivoa. Tässä vertailussa ovat esillä tuoreimmat triathlonkellot kolmelta suurelta valmistajalta.

Garmin Forerunner 735XT

Garmin on tunnettu urheilupiireissä korkealuokkaisista tuotteistaan, jotka on suunniteltu aktiivisille harrastajille. Garmin tuo markkinoille uusia kelloja nopealla tahdilla, mikä mahdollistaa uusien teknologisten innovaatioiden saapumisen markkinoille ripeästi. Tämän strategian huonona puolena on se, että uudessa mallissa ei välttämättä ole sellaisia uusia ominaisuuksia, joista edellisen mallin omistava urheilija saisi merkittävää hyötyä.

Keskeisimpinä päivityksinä aikaisempaan Forerunner 920XT –malliin ovat pienempi koko ja optinen sykkeenmittaus ranteesta. Näiden lisäksi kellossa on paljon muita lisättyjä ominaisuuksia, esimerkiksi mahdollisuus vaihtaa Shimanon sähkövaihteita, FTP:n määrittäminen harjoituksista ja mahdollisuus tehdä esivalmisteltuja uintiharjoituksia. Pienemmän koon myötä akun kesto on lyhentynyt 14 tuntiin, joka kuitenkin on riittävästi normaaliin käyttöön.

Aikaisempien mallien tapaan kellosta löytyy monipuoliset harjoitusvaihtoehdot uintiin, pyöräilyyn ja juoksuun. Näihin sisältyvät analyysi juoksudynamiikasta, uinnissa käsivetojen mittaaminen ja analysointi, palautumisen arviointi sekä pyöräilyssä ja juoksussa Strava Live Segments.

Suunto Spartan Sport

Suunnon edellisen multisport-kellon, Ambit 3:n, ilmestymisestä ehti kulua jo kaksi vuotta kunnes yritys toi markkinoille uuden tulokkaansa Spartan Sport -kellon. Mukanaan se toi useita kaivattuja päivityksiä, joilla Suunto pysyy mukana kellovalmistajien kilpailussa. Sekä kellon ulkonäössä että toiminnallisuudessa on huikeita parannuksia. Lisäksi siinä on ominaisuuksia, joita ei löydy mistään muusta vastaavan tason urheilukellosta.

Ensimmäiseksi Spartanin huomion kiinnittää ulkonäkö. Whoa! Kello näyttää upealta. Se ei ole perinteisen urheilukellon näköinen vaan ennemmin puvun kanssa käytettäväksi sopiva siisti kello. Myönnettäköön, että urheilukellon koosta ei ole päästy eroon. Spartanissa on kosketusnäyttö, joka on kiva pieni yksityiskohta hifistelijälle. Kaikki toiminnallisuudet ovat kuitenkin käytettävissä myös nappien painalluksilla. Kelloon on mahdollista valita mieleisensä näyttö, esimerkiksi kellotaulu tai digitaalinen aika.

Urheilullisten ominaisuuksien puolesta kellosta löytyvät kaikki olennaiset toiminnot ja mittaustiedot. Harmittavasti tämän tason mittariksi siitä ei löydy integroitua sykemittausta ranteesta, joka nykypäivänä on pikemminkin oletus- kuin lisäominaisuus. Suunto on luvannut tulevaisuudessa tuoda Spartanista markkinoille version, jossa myös tämä ominaisuus löytyy.

Kellon ehdottomasti suurimpana miinuksena on se, ettei harjoituksen aikaisia näyttökenttiä pysty muokkaamaan. Spartanista löytyy valmiina runsaasti erilaisia harjoitusmuotoja ja monessa lajissa on useampikin harjoituspohja, mutta jokaisella urheilijalla on omat mieltymyksensä siitä, mitä dataa haluaa nähdä treenin tai kilpailun aikana. Kyseinen ominaisuus kyllä löytyi aikaisemmasta Ambit 3:sta, joten on yllättävää, että Suunto ei saanut tuotua sitä myös Spartaniin. Suunto on sanonut tuovansa tämän ominaisuuden kellon tulevissa malleissa tai sovelluspäivityksenä.

Yhtenä huomiona Spartanin hankkimista harkitseville on ANT+ -tuen puuttuminen. Tämä tarkoittaa sitä, että kelloa ei pysty yhdistämään tehomittareihin ja trainereihin, jotka käyttävät ainoastaan ANT+:a eivätkä tämän lisäksi Bluetooth-yhteyttä.

Polar V800

Polarin viimeisin multisport-kello on jo yli 2 vuotta vanha, joten seuraavan mallin voidaan olettaa tulevan markkinoille lähiaikoina, mikäli Polar aikoo tällä saralla pysyä kilpailussa mukana. Polar toi hiljattain markkinoille mallin M600, jossa on mukana sykkeenmittaus ranteesta sekä älykellon toiminnallisuuksia. Urheiluominaisuuksien puolesta tätä kelloa ei voi missään tapauksessa pitää tavoitteellisesti harjoittelevalle triathlonistille sopivana.

Ulkonäkönsä puolesta V800 poikkeaa merkittävästi muista multisport-kelloista ja muistuttaa enemmän aktiivisuusmittaria. Se on merkittävästi ohuempi kuin vastaavat urheilukellot ja tarjoaa tästä syystä erilaisen vaihtoehdon kellomarkkinoille.

Urheiluominaisuuksiltaan kellosta löytyy kaikki tarpeellinen perusharjoitteluun. Vertailun vanhimpana mallina siitä puuttuvat kuitenkin kaikki uusimmat hienoudet, kuten sykkeenmittaus ranteesta ja juoksudynamiikka. Polarinkaan mittareissa ei ole tukea ANT+:lle, joten laite on yhteensopiva vain Bluetooth-lisälaitteiden kanssa.

Kun M600:n ominaisuuksia saadaan tuotua V800:iin ja päivitettyä kelloa muiltakin osin nykyaikaan, on Polarin mittari jälleen varteenotettava vaihtoehto triathlonistin urheilukelloksi. Ennen edellä mainittuja päivityksiä, triathlonistille on vaikea suositella Polarin multisport-kellon hankintaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.