Miten valita sopiva harjoitusvastus sisäpyöräilyyn?

Teksti: Sami Tuomi. Juttu on julkaistu alunperin Triathlon-lehdessä 3/2016.

Harjoitusvastukset eli trainerit ovat tärkeä osa talviharjoittelua Suomen olosuhteissa. Miten valita sopiva harjoitusvastus sisäpyöräilyyn?

Pyöräilyä voi harjoitella myös salilla, mutta on helpompaa, kun voit polkea kotona omalla pyörää. Näin on pienempi kynnys aloittaa treeni ja säästät aikaa, kun ei tarvitse matkustaa salille ja takaisin. Tämän lisäksi totutteleminen uuteen ajoasentoon hiljalleen talven aikana on hyvä tapa hakea aerodynaamisempaa asentoa kesäksi. Markkinoilta löytyy useita kymmeniä erilaisia trainereita, joten voi olla vaikea valita niistä itsellensä sopiva. Halvallakin trainerilla onnistuu tehokas harjoittelu, mutta kalliimmista malleista löytyy ominaisuuksia, joita saattaa alkaa kaipaamaan harjoitusmäärien noustessa.

Kestävyys

Trainerit ovat yleisesti ottaen hyvin pitkäikäisiä ja niitä on vaikea saada hajoamaan normaalissa käytössä. Kuluvia osia joutuu vaihtamaan, jos sama traineri on käytössä useita vuosia. Kuitenkin, mitä enemmän trainerissa on muoviosia, sitä suurempi mahdollisuus on osien pettämiselle. Metallirungolla olevat trainerit puolestaan ovat lähes ikuisia.

Tasapaino

Alemman hintaluokan trainereissa kosketuskohta maahan voi olla kapea, jolloin polkiessa on mahdollista kaatua pyörän kanssa, kun kurottaa juomapulloon tai energiatankkaukseen. Normaalissa polkemisessa kaatuminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta. Mitä korkeammalla pyörä on maasta, sitä helpompi sen kanssa on kaatua. Keski- ja yläluokan trainereissa maakosketus on niin leveä ja trainerilla painoa, ettei kaatumisesta tarvitse olla huolissaan.

Kiinnitys pyörään

Trainereissa on kaksi tapaa, jolla pyörä voidaan kiinnitetään laitteeseen: kiinnityksellä renkaan lukitukseen tai poistamalla takarenkaan, ja liittämällä pyörän suoraan trainerissa olevaan pakkaan. Renkaan lukitukseen tuleva kiinnitys voi olla joko pikalukolla tai kierrettävällä kiinnitykselle. Nämä sopivat kaikille maantie- ja triathlonpyörämalleille. Suoralla kytkennällä pakkaan on tarkistettava pyörän yhteensopivuus trainerin kanssa. Suurin osa pyöristä on yhteensopivia kaikkien trainereiden kanssa, mutta on olemassa joitakin poikkeuksia.

Vastuksen säätö ja dataliikenne

Alemman hintaluokan trainereissa vastusta säädetään manuaalisesti ja traineri ei osaa kertoa, millä teholla poljet. Keskiluokan trainereissa on jo pidemmän aikaa ollut tehomittaus, jolloin näet pyörätietokoneessa tai mobiiliapplikaatiossa polkemasi tehon. Aikaisemmin vain korkeamman hintaluokan trainereissa on ollut mahdollisuus tehon ulkoiseen säätämiseen, jolloin traineri automaattisesti säätää tehon asetettuun arvoon. Nykyään tämä ominaisuus löytyy myös suuresta osasta keskiluokan trainereista. Ulkoinen tehonsäätö mahdollistaa muun muassa ennalta ohjelmoitujen harjoitusten ajamisen.

Ääni

Polkiessa trainerista lähtevä ääni voi olla häiritsevä kerrostalossa tai, jos haluaa polkea, kun muut ovat jo nukkumassa. Trainerin äänekkyys ei kulje käsi kädessä hinnan kanssa vaan se riippuu trainerin toimintamallista. Nestevastuksella toimivat trainerit ovat hiljaisempia, kun niissä käytettävä öljy vaimentaa ääntä. Suoralla kytkennällä trainerin pakkaan olevilla malleilla puolestaan ääni on voimakkaampi.

Ajotuntuma

Trainereiden ajotuntumassa on paljon eroja. Halvempien trainereiden kanssa voima on tuotettava tasaisemmin, jottei rengas lähde lipsumaan. Parempien trainereiden kanssa ajotuntuma on huomattavasti tasaisempaa, vaikka vaihtelisi tehoa jatkuvasti. Mitä suurempi trainerin vauhtipyörän massa on, sitä paremmin ajotuntuma vastaa oikeaa tietä.

Virtuaalipyöräily

Hintaluokan yläpäästä löytyy trainereita, joiden mukana tulee virtuaalipyöräilymahdollisuus. Tämän ominaisuuden avulla saat viihdettä omiin pyörätreeneihin tai voit ajaa läpi tunnettuja reittejä. Mahdollisuuksia löytyy Euroopan eri ympäriajoista aina Havaijin IRONMAN–reittiin. Traineri osaa mukauttaa tehon ja pyöräilykulman suoraan reitin mukaan. Virtuaalipyöräily on mukavaa vaihtelua sisäharjoitteluun.

Muita pohdittavia asioita

Maksimaalinen nousukulma
Maksimaalinen teho
Yhteensopivuudet (teho-, nopeus- ja kadenssimittarit & muut laitteet)

ANT+ FE-C
Kun muutamia vuosia sitten ensimmäisiin trainereihin tuli ominaisuus, jolla tehoa pystytään säätämään ulkoisella ohjauksella, jokaisella valmistajalla oli omat protokolat ja sovellukset tätä varten. Tämä aiheutti turhaa monimutkaisuutta käyttäjille sekä harmaita hiuksia ohjelmistokehittäjille. Tähän tarpeeseen kehitettiin ANT+ FE-C –protokolla.

FE-C tulee sanoista ”Fitness Equipment Control” ja nimensä mukaisesti tätä protokolaa voidaan käyttää trainereiden lisäksi myös esimerkiksi juoksumattojen, soutulaitteiden sekä muiden kuntosalilaitteiden ohjaamiseen. Yhtenäinen protokolla mahdollistaa sen, että samaa harjoitussovellusta pystyy käyttämään minkä tahansa trainerin kanssa, josta löytyy ANT+ FE-C –tuki. 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.