Aloittelijan pyörävalinta

Lue alkuperäinen artikkeli Triathlon-lehdessä.

Yksi yleisimmistä aloittelevan triathlonistin ongelmista on ensimmäisen kunnollisen pyörän ostaminen. Yli tuhannen euron sijoitus harrastusvälineeseen on iso summa ja missään tapauksessa ei halua hankkia itselle soveltumatonta pyörää. Vaikka tapahtumiin voi hyvin osallistua millä tahansa pyörällä, yleisesti kilpailijoilla on joko cyclocross-, maantie- tai triathlonpyörä.

Cyclocross
Cyclocrosseri on näistä pyöristä monipuolisin. Valitsemalla ohuet renkaat ja lisätangot (aerobarit) saadaan pyörästä tehtyä hyvinkin kilpailukykyinen myös triathloniin. Kuitenkin pyörän suunnittelu ja geometria eivät ole toteutettu tämä mielessä, joten pieniä myönnytyksiä joutuu tekemään aerodynamiikan ja asennon mukavuuden kustannuksella. Hyvänä puolena kuitenkin on, että pyörään saa laitettua myös paksummat renkaat ja se soveltuu ympärivuotiseen ajoon.

Maantiepyörä
Maantiepyörä on jo selvä askel kohti harrastuskäyttöä ja ei ole yhtä monipuolinen kuin cyclocross. Runko on suunniteltu aggressiivisempaan ajoasentoon ja pyörään ei mahdu kuin kapea rengas. Maantiepyörä on parempi valinta, jos haluat panostaa enemmän harjoitteluun ja kilpailuihin, etkä tarvitse monipuolista käyttöpyörää. Peesivapaissa kilpailuissa triathlonpyörät ovat kiellettyjä, joten monelta triathlonistilta löytyy myös maantiepyörä varastosta näihin kilpailuihin tai muuta ajoa varten.

Triathlonpyörä
Triathlonpyörä on suunniteltu aerodynamiikka mielessä ja kaikki ylimääräinen mukavuus on poistettu. Vaikka maantiepyörällä lisätankojen kanssa pääsee matalaan asentoon, on se silti täysin eri asia kuin siihen suunniteltu pyörä. Triathlonpyörä on pelkästään harrastus- ja kilpailukäyttöön, joten tarvitset jonkun muun pyörän arkiajoa varten. Triathlonpyörän hankintaa suosittelen siinä vaiheessa, kun tietää harrastavansa lajia myös tulevina vuosina.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.