Uimaan oppii uimalla

Teksti: Susanna Lehtovaara. Juttu on julkaistu alunperin Triathlon-lehdessä 1/2016.

Päädyin osittain sattuman kautta vetämään TriathlonSuomen uintivalmennuksia, kun seuran aloittelijakurssit pyörähtivät käyntiin syksyllä 2014. Ennen treenien aloittamista minua mietitytti, millaista olisi vetää uintiharjoituksia aloittelijaryhmälle, jossa on hyvin eritasoisia uimareita. Miten tehdä treeneistä mielekkäitä ja kehittäviä kaikille, vaikka jokaisen kehittämisalueet ovat erilaisia ja tarpeet yksilöllisiä?

Triathlonin pariin tulleilla harrastajilla on kova halu oppia lajitekniikat ja treenaamisen muodot mahdollisimman hyvin sekä teoriassa että käytännössä. Aloittelevilla triathlonisteilla oli kova palo sisäistää nopeasti vapaauinnin tekniikka ja erilaisia tekniikkaharjoituksia omatoimiseen harjoitteluun. Oppimisen, myös altaassa, tulee olla hauskaa sekä haastavaa sopivassa suhteessa.

Uinti on triathlonin kolmesta lajista monella harrastajalla usein se heikoin, ellei treenaajalla satu olemaan uinnista harrastustaustaa. Uinti on myös teknisesti haastavin ja vaatii työtä ennen kaikkea altaassa. Yhteiset uintitreenit valmentajan valvovan silmän alla ovat hyödyksi jokaiselle, mutta sen lisäksi altaassa tulee aktiivisesti itsenäisesti tehdä töitä. Kaakeleiden tuijottelua ei tule kammoksua, sillä uimaan oppii vain uimalla. Oman uintitekniikan kehittämiseen kannattaa satsata, sillä triathlonissa tavoitellaan tehokasta ja energiaa säästävää uintisuoritusta. Turha räpiköiminen, kiemurtelu ja hengen haukkominen kuluttavat voimia ja happea turhaan sekä vievät keskittymistä varsinaisesta kisasuorituksesta ja esimerkiksi avovedessä suunnistamisesta.

Tilanteessa, jossa triathlonisti ei pääse osallistumaan seuran tai uintiporukan yhteistreeneihin saadakseen ohjeita ja vinkkejä oman tekniikkansa kehittämiseen, kannattaa harkita vähintään muutaman yksityisen uintitunnin ottamista kokeneelta uintivalmentajalta. Yksityisvalmennuksessa katsotaan henkilön uintitekniikka ja ohjeistetaan henkilökohtaisissa kehittämisalueissa eteenpäin. Uinnin kuvaaminen ja videokuvan tarkastelun kautta voi myös nähdä oman kehon käyttäytymistä ja tekniikkaa vedessä. Uintitekniikan kehittämisessä on tärkeää arvioida omaa suoriutumistaan kriittisesti ja tehdä tarvittavia korjauksia tekniikkaharjoitusten kautta. Ihminen tarvitsee useita toistoja, jotta uusi liikerata kehollistuu ja tekniikka löytää paikkansa lihasmuistissa.

Uinnin kuvaaminen ja videokuvan tarkastelun kautta voi myös nähdä oman kehon käyttäytymistä ja tekniikkaa vedessä.

Porukalla treenaamisessa on sitä jotain. Treenikavereilta saa tukea ja tsemppiä, ja yhteisistä treenihetkistä motivaatiota jatkaa kehittymistä myös itsekseen. Valmentajien apu ja tietotaito ovat käytettävissä silloin kun sellaista kokee tarvitsevansa. Alusta asti TriathlonSuomen treeniporukan iloinen fiilis ja innokkuus tarttui myös meihin valmentajiin ja nautin suuresti uintitreenien vetämisestä ja niiden suunnittelusta. Aloittelijakursseilta ja treeniryhmistä tuttuja kasvoja näkee aina kesän kisoissa ja yhteishenki triathlonin parissa on mitä mainioin. Syitä harrastaa, treenata ja kilpailla on siis lukemattomia!

Tärpit triathlonuintiin:

1. Opettele hengittämään molemmilta puolilta: kehittää uintitekniikkaa tasapainoiseksi, ja aallokossa hyödyt varmuudesta hengittää valitsemaltasi puolelta, ellei hengityksen vuorottelu onnistu.
2. Treenaa avovedessä: talven aikana lähiuimahalli tulee varmasti tutuksi, mutta kisakauden alkaessa suuntaa avoveteen märkäpuvun kanssa, jotta olosuhteet ja toisenlainen vartalonasento eivät yllätä kilpailussa.
3. Kehitä tekniikkaasi aktiivisesti: tarvittaessa uinnin tekniikkakurssilla, treeniryhmässä tai yksityisesti valmentajan vinkkien avulla. Älä laiskottele treeniesi tekniikkadrilleissä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.